4.2.08

Mida kuu tähendab?


Elas kord Hiina keiser, kelle tütar oli peatselt tähistamas oma 7ndat sünnipäeva. Keiser otsustas selle asemel, et tütart üllatada, küsida temalt, mida ta kingituseks tahab. Keisri arvates oli tüdruk piisavalt vana, et teada, mida ta soovib. Keiser küsiski oma tütrelt kingituse kohta ja lisas, et ta on valmis tüdrukule andma, mida iganes ta soovib.

„Ma tahaksin kuud,“ vastas tüdruk. Keiser oli šokeeritud, kuid ta oli lubanud täita ükskõik millise soovi. Ta kutsus kohale oma parima inseneri ja käskis tal tuua oma tütrele kuu. Insener oli hirmul, kuid värbas hulgaliselt tööjõudu, et ehitada kõrge bambustorn, mis ulatuks kuuni. Torn ulatus taevasse, aga mida kõrgemaks see sai, seda ebakindlamalt ta püsti seisis ja lõpuks varises torn kokku, tappes 50 töömeest.
Keiser oli maruvihane ja röögatas insenerile: „Sa mitte üksnes ei saanud hakkama ülesandega tuua mu tüdrukule kuu, vaid tapsid ka minu 50 töömeest.“ Ja keiser lasi inseneri hukata.

Nüüd kutsus keiser enda juurde riigi juhtiva teadlase, kes oli kuulnud inseneri läbikukkumisest, ja esitas talle sama palve. Teadlane oli väga tark mees ja otsustas ülesande täitmiseks kasutada kõige uuemat tehnoloogiat. Ta ehitas raketi, mis pidi lendama kuuni ja raketi külge paigaldas ta suure konksu, mille otsa kuu haakida ning siis maale tuua. Lõpuks komplekteeris ta raketimeeskonna, kuhu kuulusid riigi parimad tehnikainimesed. Ent kui rakett õhku tõusis, plahvatas see tuhandeks tükiks, tappes kogu meeskonna. Keiser oli veelgi vihasem kui enne ja lasi teadlase hukata.

Ärritatuna pöördus keiser nüüd filosoofi poole ja käskis tal tuua oma tütrele kuu. Filosoof mõtles pikalt ja läks keisri tütre juurde. „Ma kuulsin, et sa tahad sünnipäevaks kuud,“ ütles filosoof keisri tütrele.
„Jah, tahan“, vastas tüdruk. „Mis kuu on?“ küsis filosoof. Tüdruk vastas käsi ette sirutades: „See on suur valge pall, mis on umbes nii suur.“ Filosoof leidis suure valge palli, mis oli täpselt selliste mõõtudega nagu tüdruk oli näidanud. Ta viis palli keisrile, et ta kingiks selle oma tütrele.

Kommentaare ei ole: